S novým rokem nová předsevzetí

Dali jste si na Nový rok opět předsevzetí udělat něco se svým životem? Mít více pohybu, zdravěji jíst, zhubnout ... a  být tak víc v pohodě?

Fandím vám, opravdu, protože to není nic lehkého a mám pro vás do začátku pár rad. Myslím, že pokud si je vezmete k srdci, své předsevzetí dodržíte a zdravý životní styl se stane vaším standardem.

Předsevzetí č. 1 - začnu sportovat a začnu hubnout


Sportování a hubnutí spolu souvisí. Jak tedy začít sportovat, nezničit se a vydržet, aby to k něčemu bylo?
  • Dělejte to, co vás nejvíc baví - začněte s tou pohybovou aktivitou, která je vám nejbližší a nejvíce vás baví. Nemá cenu se nutit do aktivity, jen proto, že to baví kamarádku, přečetli jste si, že u ní spálíte nejvíce kalorií apod. Pokud vás taková činnost nebaví, zřejmě u ní dlouho nevydržíte. 

  • Začněte pozvolna - opravdu není dobrý nápad začít ze dne na den chodit do posilovny na 2 hodiny denně. Po dvou dnech budete KO, všechno Vás bude bolet a vaše vůle, jít tam znovu, může být velmi oslabena. 
    Optimální délka pohybové aktivity pro zdraví je 30 minut denně, respektive 40 minut, protože prvních 10 minut tělo teprve přichází na to, že bude něco dělat.
    Navrhuji vám začít pozvolna, třeba hodinkou cvičení ob den. Pokud je hodina moc, zkuste vydržet alespoň těch 40 minut.  Má to smysl, nezničíte se a až bude vaše fyzička lepší, můžete sportovat i déle či každý den.
  • Najděte si parťáka - ve dvou se to lépe táhne a pokud se na sportování s někým domluvíte, tak vás lenost většinou nepřemůže. Kamarádi a svědomí vám nedovolí nepřijít na domluvené cvičení.
  • Přizpůsobte svou aktivitu podmínkám - pokud je venku velká zima nebo horko, přizpůsobte tomu pohybovou aktivitu. Není důvod zbytečně onemocnět nebo zkolabovat. Jít běhat v -10 jde, ale zřejmě to odležíte. Takže všeho z mírou a rozumem. Cílem je vytrvat, ne se během týdne zničit a pak celý rok nic nedělat.

Nejlépe své předsevzetí dodržíte, pokud se pohyb stane běžnou součástí vašeho života a budete se jím bavit. Pokud se jím budete ničit, dlouho vám nevydrží. To ale neznamená, že vás po sportování nemá nic bolet, protože co bolí to sílí :), ale v mezích.

Předsevzetí č. 2 - začnu zdravě jíst


Jak tedy zlepšit své stravování?
  • Snídejte - jak říká moje babička "snídaně je grund". Snídaní své tělo nastartujete a dodáte mu energii potřebnou pro začátek dne a zvládnutí dopoledních činností. Bez snídaně své tělo zbytečně trápíte hladem.

  • Začínat den až obědem není pro tělo moc dobré, protože celé dopoledne jede na rezervy, jenže ty si s dalším jídlem doplní a pro jistotu uloží něco navíc. Protože co když jej příště potrápíte déle? 
    Pokud nejste zvyklí snídat, zkuste pomalu začít. Znám lidi, kteří říkají, že když se ráno nasnídají, je jim špatně. Patříte mezi ně? Začněte pozvolna. Půl banánu, malý chleba s marmeládou, jogurt 
    ... a nezapomeňte, sklenici vlažné vody nalačno. Doplníte tekutiny, které tělu po ránu chybí.  
  • Pište si nákupní seznam - se seznamem se vám nestane, že budete bloumat po obchodě a přemýšlet, co jste to vlastně chtěli koupit. Snadno se tak vyhnete regálům s chipsy, bonbony, coca-colou apod.

  • Mějte doma vždy nějakou zeleninu a ovoce -  a jezte to. Honí vás mlsná? Sáhněte po mandarince a ne po tatrance. Večeříte rutinně chleba s něčím? Dejte si na talíř 

  • Zkuste vysadit nebo alespoň omezit pšenici - nedávno se mi dostala do rukou zajímavá kniha "Naservírujte si vítězství" od Novaka Djokoviče. V tuto chvíli jeden z nejlepších tenistů na světě musel změnit svou stravu, protože ta mu nedovolila dát sportu maximum. Na základě informací z této knihy jsem si přečetla ještě knihu "Život bez pšenice". Musím říct, že obě jsou velmi zajímavé a stojí za přečtení. Zamyslíte se pak více nad svou stravou a zdravím.

Změnit své stravovací návyky není nic lehkého a nepopírám, že to chce čas. Ale dle mého se to vyplatí. Zamyslete se tedy nad svým příštím nákupem.

Spousta z toho, co jsem zde napsala, beru ve svém životě, jako samozřejmost. Stále častěji se však setkávám s tím, že u jiných lidí to tak není. Čím to je? Výchovou, prostředím, přístupem k informacím, lidmi, vzděláním, financemi, pohodlností člověka ... ? Asi jsem měla na to všechno štěstí.

Zkuste tedy s tím vším zabojovat i vy a tentokrát, to předsevzetí dodržte. Odměnou vám bude zdravější život, noví přátelé, hezčí postava, nové recepty a třeba budete ve svém okolí inspirací pro další lidi.

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Skvělý salát z červeného zelí

24 hodin s kosmetikou Mossa

Doplňky stravy a kosmetika na akné